پکیج دستگاهی است که با استفاده از آن آب گرم مصرفی و آب گرم شوفاژ به صورت همزمان برای واحدهای یک آپارتمان تامین میشود. پکیجها از لحاظ محل قرارگیری دارای دو نوع هستند؛ یک نوع آنها پکیج دیواری و نوع دیگر پکیج زمینی است که میتوان آنها را روی دیوار یا روی زمین نصب کرد.
از ویژگیهای پکیج ها میتوان به برخورداری از راندمان بالا و انرژی زیاد اشاره کرد که سوخت مصرفی آنها نسبت به موتورخانههای مرکز، پایینتر است. با وجود پکیج دیواری دیگر نیازی به انجام لولهکشیهای وسیع در ساختمان نیست و واحدهای مختلف در ساختمان از گرمایش محیط و آب گرم مصرفی به طور مستقل بهرهمند میشوند.
پکیج ها از نظر سوخت مصرفی به پکیج گازسوز و پکیج برقی تقسیم میشوند. در ادامه به معرفی هرکدام از این پکیج ها میپردازیم.
پکیج گازسوز یکی از انواع پکیج دیواری هستند که از عملکردی بی سروصدا برخوردار هستند. این پکیجها خود به انواع مختلفی از قبیل پکیج گازسوز تک مبدل فن دار، پکیج گازسوز دو مبدل فن دار، پکیج گاز سوز دو مبدل بدون فن و پکیج گاز سوز تک مبدل بدون فن تقسیم میشوند.
پکیجهای برقی یکی دیگر از انواع پکیج دیواری هستند که این نوع نیز دارای عملکردی آرام و بیسروصدا میباشند. این پکیجها از سوختهای فسیلی مثل گاز استفاده نمیکنند بلکه با استفاده از برق کار خود را انجام میدهند. پکیجهای برقی بر اساس ظرفیت دستگاه ممکن است از برق تک فاز یا برق سه فاز استفاده کنند. پکیج برقی به راحتی قابل نصب میباشد و میتوان آن را در جایی میان کابینتها قرار داد. این دستگاه از مصرف پایین و راندمان بالا برخوردار میباشد.
یک پکیج دیواری شامل قطعات مختلفی میباشد که هر کدام تاثیر ویژه خود را در عملکرد بهتر دستگاه دارند. قطعات پکیج دیواری شامل برد پکیج، وریستور، ترمیستور، فلوسوئیچ یا کلید جریان، برد جرقه، شیر سه طرفه، پمپ خطی یا پمپ سیرکولاسیون، شیر پرکن پکیج، شیر تخلیه آب مدار گرمایش، سنسور حرارتی مدار آب گرم مصرفی، شیر اطمینان، گیج دما و فشار، کلید حرارتی مدار گرمایش، ترموستات دود یا سنسور دود، منبع انبساط دیافراگمی، شیر هواگیری اتوماتیک و سیستم ضد یخزدگی پکیج میباشد.
برد پکیج به عنوان یکی از قطعات پکیج دیواری دارای اهمیت زیادی میباشد به طوری که میتوان آن را مغز دستگاه به حساب آورد است. این قطعه، وظیفه تجزیه و تحلیل ورودی و خروجیهای دستگاه را به عهده دارد.
ورودیهای پکیج دیواری شامل دوشاخه برق، ترميستورها، كليد حرارتی، پتانسيومترها، كليد انتخاب فصل، سنسور شعله و فلوسوئيچ است و خروجیهای پکیج دیواری هم شامل شير ۳ طرفه، شير گاز ورودی، پمپ سيركولاسيون و برد جرقه میباشند. المانهای نصب شده روی برد پکیج دیواری نیز عبارتند از: رله، ترانس تغذیه، فیوز، آی سی و آی سی رگولاتور
پکیج دیواری همانند بقیه دستگاهها از مزایا و معایبی برخوردارند. از جمله مزیتهای یک پکیج دیواری میتوان به تامین آب گرم منازل و ساختمانها، نصب آسان و راحت، صرفه جویی در مصرف انرژی، عدم اشغال فضا و فراهم کردن استقلال واحدها در ارتباط با تنظیم دما و آب مصرفی اشاره کرد.
از معایب این پکیجها نیز میتوان به مواردی چون عدم امکان استفاده از آنها برای منزل های که بیشتر از دو حمام و سرویس بهداشتی دارند، اشاره کرد. همچنین عدم وجود ذخیره کافی آب گرم، محدودیت نصب در ساختمانهای کوچک و امکان ایجاد رسوب در صورت عملکرد غیر صحیح میتواند از دیگر معایب این دستگاهها باشد.
پکیج دیواری و پکیج زمینی علارغم شباهتهایی که به هم دارند، دارای برخی از تفاوتها نیز هستند. مهمترین تفاوت این دو پکیج که از نام آنها هم مشخص است تفاوت در نحوه قرارگیری این پکیجها است؛ پکیج دیواری روی دیوار و پکیج زمینی روی زمین تعبیه میشود.
همچنین، پکیجهای دیواری در اغلب منازل با متراژهای گوناگون کاربرد دارند در حالی که پکیجهای زمینی معمولا در ساختمانها و منازل چند طبقه با متراژ بالا مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر اینها، پکیجهای زمینی از مخزن ذخیره آب برخوردار هستند اما پکیجهای دیواری این ویژگی را ندارند.
در صورتی که قصد خرید پکیج دیواری و نصب آن را دارید بهتر است از نکات لازم در مورد نصب پکیج دیواری اطلاع داشته باشید. برخی از نکات مهم در هنگام نصب پکیج دیواری عبارتند از: